Pozytywny feedback – jak chwalić pracownika?

2402
0
UDOSTĘPNIJ

Często mówiąc o udzielaniu feedbacku, koncentrujemy się na tym jak przekazać w przystępny sposób pracownikowi informację o tym, co źle zostało zrobione lub o tym jakie wyniki w ostatnim miesiącu zostały osiągnięte. Słowa krytyki ubieramy w miłe epitety i z tak stworzoną kanapką informacji zwrotnej udajemy się na rozmowę z pracownikiem. A co z  pochwałami?

Czy warto chwalić pracownika? A jeśli tak to jak często?
Zacznijmy od tego, że są dwa typy ludzi. Jednych do pracy motywuje krytyka, na pochwałę reagują myśląc: jak jest tak super to po co się starać. Natomiast inni, przy uwagach się demotywują, uważając: jestem tak słaby, że kolejnym razem też się nie uda. Na taki typ ludzi, najbardziej motywująco działa pochwała, dodaje wiatru w skrzydła. I tak dochodzimy do funkcji pochwał, jakimi są: motywowanie pracownika,  wzmocnienie w nim pożądanych zachowań, a także budowanie poczucia własnej wartości.

Podręczniki zarządzania, mówią o tym, że chwalić powinniśmy na każdym kroku, kiedy tylko zauważymy najmniejszy sukces. No ale czy za dużo to nie zdrowo? Wszystko zależy od tego jak to robimy! Chwaląc często i za ogół popełniamy błąd! Przyzwyczajamy pracownika, że cokolwiek nie zrobi my i tak powiemy – świetna robota! Wtedy jego motywacja będzie spadać, gdyż cokolwiek nie zrobi, będzie doceniony, w ten sam ogólny sposób.

Aby chwalenie podnosiło motywację pracownika i było dla niego wskazówką co naprawdę robi dobrze, powinieneś chwalić systematycznie i przede wszystkim za szczegół wraz z jego krótkim opisem. np. Cenię Cię za Twój profesjonalizm. Przedstawiony przez Ciebie dzisiejszy raport jest dla mnie bardzo czytelny. Jestem z tego zadowolony/na.

Do udzielania pochwał przydatny będzie poniższy schemat. Po pierwsze ustosunkuj się do tego co pozytywnego zrobił pracownik – zawsze w formie komunikatu „Ja”. Przydatne zwroty: „jestem zadowolony/a…”, „zrobiło, na mnie wrażenie…”, „jestem pod wrażeniem…”, „spodobało mi się, że…” Po drugie, wskaż za co konkretnie doceniasz pracownika, co najbardziej Ci się podobało. Zrób to w jednym – dwóch zdaniach.

Chwaląc pracownika, pamiętaj, że nie można go porównywać do innych osób, a także stawiać kolejnych wymagań i nowych oczekiwań. Najsilniejszą formą pochwały jest docenienie pracownika przy innych np. podczas spotkania.

A co jeśli to co robi pracownik nie budzi w Tobie pozytywnych emocji i najchętniej zasypałbyś go słowami krytyki? Oznacza to, że cały Twój zespół jest źle dobrany lub Twoja optyka i sposób patrzenie na ludzi są błędne!

Podsumowując, warto chwalić pracowników natomiast trzeba to robić stosując się do wspomnianych powyżej prawideł. W zarządzaniu, jak wszędzie, liczy się jakość, a nie ilość.

KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here